Udžbenici:

Drugi obrazovni materijal:

Općina Križ je izdvajala sredstva kojim se sufinancirala nabava materijala glazbene kulture za 1., 2., 3. razred, nabava drugih obrazovnih materijala odnosno radne bilježnice za izborne predmete (vjeronauk 1. – 8.; informatika 1. – 4., 7. – 8.; njemački jezik 4. – 8.) te likovne mape (1. – 8. razred) i geografske atlase (5. razred).

Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu

Pravilnik o udžbeničkom standardu te članovima stručnih povjerenstava za procjenu udžbenika i drugih obrazovnih materijala

Naputak o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima iz Državnoga proračuna

Napomena:

U skladu s čl. 14. Zakona o udžbenicima, sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u državnom proračunu te su udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo škole.

Udžbenici su vlasništvo škola i one ih daju na uporabu učenicima sve dok su u uporabnom, odnosno primjerenom stanju tako da se svake godine nabavljaju samo oni udžbenici koji za sljedeću školsku godinu nedostaju – ako su promijenjeni, oštećeni ili je povećan broj učenika.

Preuzimanje udžbenika obavlja se prvog dana nastave. Učenici svojim potpisom potvrđuju preuzimanje udžbenika i izjave koju nose roditeljima na potpis.

Roditelj ili skrbnik učenika potpisuje izjavu da je preuzeo udžbenike te da će ih na kraju nastavne godine, odnosno i prije isteka nastavne godine u slučaju preseljenja učenika u drugu školu, vratiti u uporabnom stanju.

Učenici su obvezni omotati udžbenike i voditi računa o njihovu prijenosu i čuvanju u školi i kod kuće. Zabranjeno je pisati, crtati ili na bilo koji način označavati tekst u udžbenicima koji nisu radnog karaktera.

Ako učenici izgube ili zbog nepažljivog postupanja onemoguće ponovno korištenje udžbenika predviđenih za višegodišnje korištenje, dužni su nadoknaditi štetu u iznosu od 50% kataloške cijene udžbenika. Sredstva koja škola na ovaj način dobije predstavljaju namjenski prihod i mogu se iskoristiti za naknadni dokup udžbenika, ako za to postoji potreba, ili se krajem tekuće godine vraćaju u Državni proračun.

Učenik koji ne vrati udžbenike koje je zadužio prethodne školske godine, odnosno ne nadoknadi štetu iz stavka 1. ovoga članka, neće moći zadužiti udžbenike za novu školsku godinu.

Skip to content